категорії: блоґ-запис

100 глобальних тисяч від Пінчука

logoВчора, 8 грудня 2009 року в Нью-Йорку Фонд Віктора Пінчука оголосив про заснування арт-премії Future Generation Art Prize – нового масштабного міжнародного конкурсу для митців віком до 35 років. Заснована з метою відкриття нових імен в світі мистецтва та надання довгострокової підтримки наступному поколінню художників, незалежно від місця їх народження та проживання, ця інноваційна арт-премія націлена на масштабне сприяння появі нових робіт молодих художників, і заохочує їх розвиток та процес художньої творчості.

Премія буде присуджуватись раз на два роки (у парні роки). Основні особливості нової Премії включають:

  • світовий масштаб;
  • фокус на молодих художниках;
  • відкрита та демократична процедура подачі заявок через Інтернет;
  • довготривале зобов’язання підтримки провідних митців сучасності в якості Патронів Премії;
  • видатні члени Ради, Журі та Відбіркового комісії Премії;
  • міжнародна виставка номінантів Премії у PinchukArtCentre – одній з найбільших та динамічних нових арт-інституцій Європи;
  • Головний приз розміром $100 000, що присуджуються почесним міжнародним журі.

Заявки на участь у конкурсі можна подавати у режимі онлайн з 18 січня 2010 року через офіційний веб-сайт Премії www.futuregenerationartprize.org. Виставка номінантів Премії відкриється в PinchukArtCentre у жовтні 2010 року. Ім’я володаря головної Премії буде оголошено членами журі конкурсу у грудні 2010 року. Додатково до головної Премії, спеціальними преміями та різноманітною підтримкою будуть відзначені ще п’ятеро художників.

Артем Волокітін та Деміен ХьорстЗ метою розвитку спадкоємності та співробітництва між різними поколіннями митців, група визнаних художників сучасності, які являються Патронами Премії, підтвердила свою довгострокову підтримку Future Generation Art Prize. Андреас Гурскі (Andreas Gursky), Деміен Хьорст (Damien Hirst), Джеф Кунс (Jeff Koons) та Такаші Муракамі (Takashi Murakami) консультуватимуть лауреатів та надаватимуть їм підтримку. Паралельно з виставкою номінантів буде організована персональна виставка одного з Патронів Премії.

Мистецька Премія проводитиметься під наглядом видатних членів міжнародної Ради. Окрім Віктора Пінчука та чотирьох Патронів Премії, до її складу також увійшли Елі Броуд (Eli Broad), Дакіс Жоану (Dakis Joannou), сер Елтон Джон (Elton John) Міучча Прада (Miuccia Prada), а також директори музеїв: Річард Армстронг (Richard Armstrong) директор фонду та музею Соломона Гуггенхайма, Глен Д. Лоурі (Glenn D. Lowry) директор MoMA, Альфред Пакеман (Alfred Pacquement) директор Центру Помпіду, та сер Ніколас Серота (Nicholas Serota), музей Tate.

З метою залучення до участі в конкурсі Future Generation Art Prize найбільш перспективних та цікавих молодих художників, група спеціально запрошених експертів в галузі сучасного мистецтва, що налічує близько ста осіб з усього світу, буде номінувати своїх кандидатів. Поєднуючи відкритий процес подачі заявок та роботу з міжнародною мережею експертів, PinchukArtCentre сподівається скласти справді глобальний профіль учасників – молодих художників з усього світу віком до 35 років.

_Герой--Артема-ВолоктінаНагадаємо, що це не перша премія, зініційована  PinchukArtCentre для молодих художників. 4 грудня відбулась церемонія нагородження переможців дебютної премії від PinchukArtCentre премії для молодих українських художників віком до 35 років. 

Головну премію — 100 000 гривень отримав харків’янин Артем Волокітін, який запропонував на широкий суд живописні роботи з серій «Підлітки» та «Герой». Нагороду художнику вручив патрон Премії — британський художник Деміен Хьорст.

Дві спеціальні премії — по 25 000 грн. кожна — дістались Олексію Салманову та Маші Шубіній.

Крім того, володарі Головної та двох спеціальних премій, крім грошової нагороди, отримають можливість пройти стажування протягом місяця у майстернях всесвітньовідомих митців: Андреаса Серрано (Andreas Serrano ) в Нью-Йорку, Олафура Еліассона (Olafur Eliasson) в Берліні, Ентоні Гормлі (Antony Gormley) в Лондоні.

Приз громадськості у розмірі 10 000 грн. отримала група BLUEMOLOKO з роботами «Укрлінія» та «Острови». Володаря цієї нагороди було визначено голосуванням відвідувачів виставки 20 номінантів у PinchukArtCentre з 29 жовтня до 29 листопада 2009.